Darmowa dostawa od 250 zł

Wielki powrót żołędzi

Wielki powrót żołędzi

Obecnie w wielu miejscach na świecie, także w Polsce, obserwujemy rozwijającą się modę na wskrzeszanie starych obrzędów, lokalnych tradycji i leczniczych czy dietetycznych receptur. Jest to niezwykle wartościowy trend, dzięki któremu wiele cennych dokonań poprzednich pokoleń ma szansę ocaleć od zapomnienia. Oczywiście, niektóre powinniśmy pielęgnować jedynie w formie ciekawych i barwnych opowieści o zamierzchłych czasach oraz ważną część naszej tożsamości. Są jednak wśród nich takie, które mogą zaskoczyć swoją skutecznością nawet w XXI wieku.

Jednym z surowców, który dzięki temu zyskuje obecnie na popularności są owoce dębu, czyli żołędzie. Docenia się je nie tylko w Polsce, ale również w wielu krajach Europy i świata. Firma Dary Natury stara się popularyzować wiedzę na ich temat, ponieważ przed laty stanowiły wartościowy składnik ziołowych leków, barwników do tkanin, a także istotny element diety ludzi i zwierząt gospodarskich żyjących na naszych ziemiach.

Gorzki smak zdrowia

Na świecie istnieje około 500 gatunków dębów i tylko nieliczne z nich rodzą nienadające się do spożycia żołędzie. W zależności od miejsca ich występowania, cechują się różnym poziomem tanin, czyli substancji garbnikowych wykształconych przez roślinę w celu obrony przed patogenami i szkodnikami. To właśnie garbniki odpowiadają za gorzki smak żołędzi oraz ich wartość leczniczą i kosmetyczną. Spożyte jednak w nadmiarze, mogą nam poważnie zaszkodzić.

Jak przygotować żołędzie do spożycia?

Żołędzie pochodzące z naszych rodzimych odmian dębów charakteryzują się wysokim stężeniem tanin, dlatego też, chcąc wykorzystać je w celach spożywczych, musimy je uprzednio w odpowiedni sposób przystosować. Najpierw obiera się je z łupin, rozdrabnia, a następnie poddaje bardzo dokładnemu, długotrwałemu gotowaniu i płukaniu. Po takiej obróbce oraz starannemu wysuszeniu, nadają się do długotrwałego przechowywania oraz dalszego przetwarzania.

Mąka żołędziowa - bogactwo makro i mikro elementów

Po zmieleniu tak przygotowanego surowca możemy otrzymać z niego mąkę o ciemnym kolorze oraz orzechowo-korzennym, gorzkawym smaku. Mąka ta zawiera średnio 10 razy tyle makro i mikroelementów, co mąka  zbożowa, dlatego coraz częściej doceniana jest przez dietetyków. Posiada także ok. 16% błonnika, 5% tłuszczu, 5% białka, a także m.in. witaminy z grupy B, mangan, miedź, magnez, potas i fosfor. Mąkę żołędziową można wykorzystać jako uszlachetniający dodatek do klasycznej mąki zbożowej (w proporcji ok. 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej) i wypiekać chleby, bułki czy ciasteczka. Mąka żołędziowa nadaje się do wyrobu większości dań w których stosujemy mąkę zbożową, czyli np. makaronu, omletów czy placków.

Kawa żołędziowa - wspomaga odchudzanie

Wygotowane i ususzone żołędzie możemy także poddać prażeniu, otrzymując w ten sposób ciekawą w smaku i bogatą w błonnik kawę o wysokiej zawartości polifenoli oraz wykazującą właściwości przeciwutleniające. Kawa żołędziowa nie zawiera kofeiny, tak więc może stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznej kawy. Pita między posiłkami przedłuża uczucie sytości, dlatego też polecana jest jako składnik diety dla osób dbających o prawidłową wagę.

Odwar z żołędzi

Brunatny odwar powstały podczas obróbki żołędzi dla celów spożywczych także jest wartościowy. Sporządzony w warunkach domowych, nadaje się doskonale np. do moczenia stóp z tendencją do nadmiernej potliwości, podrażnień i stanów zapalnych na tle bakteryjnym czy grzybicznym. Może być również stosowany jako płukanka do skóry głowy przetłuszczającej się, podrażnionej czy łuszczącej się.

Stosowane również w kosmetykach

Prowadzone obecnie badania potwierdzają niezwykłą skuteczność skoncentrowanych ekstraktów z żołędzi, które w znacznych stopniu ograniczają lub wręcz hamują namnażanie się bakterii. Coraz częściej wykorzystuje się je do produkcji naturalnych, stosowanych powierzchniowo maści, żelów lub kremów o działaniu bakteriobójczym, a także szamponów i chemii domowej.

Produkty z żołędzi

Oprócz wspomnianych powyżej kawy żołędziówki oraz mąki żołędziowej, w naszym sklepie znajdziesz również serie ciastek żołędziowych oraz mydło żołędziowe o silnym działaniu bakteriobójczym.

Udostępnij

Potrzebujesz pomocy?

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium