
Producent
Cena
HERBATY

Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie była wykorzystywana przez Indian jako środek znieczulający przy bólach zębów oraz podczas wyrzynania się zębów u niemowląt.

Agar-agar uzyskuje się z wodorostów. Jest to naturalna substancja roślinna zastępująca żelatynę. Jest od niej dużo zdrowsza i wydajniejsza, zawiera 80% błonnika. Nie ma koloru, smaku ani zapachu, nie psuje więc cech przygotowywanych potraw.

Idealny do deserów, ciast, kompotów i mięs oraz jako zaprawka do alkoholu.

Przyprawa o zapachu podobnym do kopru włoskiego i smaku pikantna - słodkawym.

Przyprawa o zapachu podobnym do kopru włoskiego i smaku pikantna - słodkawym.

Starzenie się naszego organizmu związane jest z uszkodzeniem DNA, lipidów i białek, do czego dochodzi w związku z utlenianiem się i reakcjami rodnikowymi zachodzącymi w organizmie człowieka. Aby zdrowo wyglądać i być zdrowym, należy dostarczać swojemu organizmowi antyoksydanty. Najlepiej, byśmy spożywali je codziennie. Antyoksydanty to witaminy A, C, E oraz polifenole, inaczej nazywane bioflawonoidami.

Bazylia posiada wiele walorów smakowych i aromatycznych.


Ziele bluszczyka w postaci naparów i nalewek przywraca drożność układu oddechowego, działa ściągająco, wykrztuśnie, moczopędnie, bakterio- i grzybobójczo, przeciwbiegunkowo, oczyszczająco, odtruwająco, przeciwzapalnie i pobudza przemianę materii. Stosuje się je pomocniczo w chorobach wątroby, kamicy żółciowej, stanach zapalnych dróg żółciowych nieżytach dróg oddechowych, obejmujących zatoki i oskrzela.

Według literatury herbatka ta dzięki składnikom w niej zawartym polecana jest wspomagająco przy kuracjach odchudzających. Nie powoduje ona rozwolnienia, jest w pełni bezpieczna, usprawnia procesy przemiany materii. Bogata jest w witaminy, sole mineralne oraz inne cenne składniki...

Według literatury zielarskiej liść borówki jest uważany za dobry środek wspomagający dla osób z podwyższoną zawartością cukru we krwi...

Według literatury zielarskiej liść brzozy należy do grupy ziół "oczyszczających krew". Harmonizuje także działanie układu moczowego.

Ziele bukwicy dawniej było uważane za panaceum i bardzo je ceniono. Istniało powiedzenie świadczące o znaczeniu tej rośliny: "Sprzedaj tunikę - kup betonicę". Jak podaje literatura zielarska ziele bukwicy może przynieść wiele pożytku dla naszego organizmu.

Cebula suszona ma aromatyczny zapach.

Cebula suszona ma aromatyczny zapach.

W lecznictwie stosuje się koszyczki lub kwiaty brzeżne bławatka, z których wyciągi mają działanie moczopędne i przeciwzapalnie. Stosowane są jako łagodny lek w stanach zapalnych dróg moczowych, chorobach nerek, przy niewydolności krążenia i w kamicy nerkowej. Ze względu na bardzo łagodne działanie, kwiaty stosuje się zewnętrznie do przemywania w zapaleniach spojówek i brzegów powiek oraz w pediatrii. Zalecane są również przy łupieżu i grzybicy skóry głowy, idealnie nadają się do pielęgnacji włosów.

Z płatków bławatka możemy przygotować smaczny, aromatyczny, napar o głębokiej niebieskiej barwie. Świetnie sprawdza się również jako dekoracja potraw i deserów.

Chili nadaje przyprawom pikantny i ostry smak.

Jak podaje literatura zielarska szyszki chmielu zawierają olejek eteryczny, kwasy goryczkowe, garbniki oraz wiele cennych flawonoidów. Szyszki chmielu mają działanie uspokajające, nasenne i łagodnie moczopędne.

Stosujemy jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb. Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem należy dodawać do potraw z jaj i białego sera.

Curry to mieszanina sproszkowanych przypraw, która od tysięcy lat kształtuje smak potraw. Stosuje się ją najczęściej do potraw mięsnych zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, sosów i ryżu. Nadaje im pięknej słonecznej barwy.

Cykoria polecana jest w przypadkach zmniejszonej produkcji żółci, soku żołądkowego, przy zaburzeniach trawienia takich jakich np.: wzdęcia, odbijanie się, złe trawienie, wiatry. Ponadto przy braku apetytu. Cykoria korzystnie wpływa na trawienie i przyswajanie pokarmów.

Cynamon to idealna przyprawa do potraw. Ceniony również ze swoich właściwości leczniczych.

Cynamon to idealna przyprawa do potraw. Ceniony również ze swoich właściwości leczniczych.

Cynamon to idealna przyprawa do potraw. Ceniony również ze swoich właściwości leczniczych.

Cynamon to idealna przyprawa do potraw. Ceniony również ze swoich właściwości leczniczych.

Czarnuszka od czasów starożytnych była szeroko stosowana do celów leczniczych i jako przyprawa. Znana była jako "ziarno Benedykta".
W księdze ziół asyryjskich opisywano nasiona czarnuszki jako lekarstwo na problemy żołądkowe oraz do stosowania zewnętrznego na problemy skórne, takie jak świąd, wysypka, opryszczka.

Aromatyczna przyprawa do pieczywa. Dodawana jest do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności.

Aromatyczna przyprawa do pieczywa. Dodawana jest do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności.

Cząber jest ziołem o tak wyraźnym i pikantnym smaku.