Hyzop uznawany był za roślinę świętą i należy do tak zwanych roślin biblijnych. Dawniej wyrabiano z niego miotełki do wody święconej ze względu na odkażające właściwości tej rośliny. Należy do ziół pomagających zwalczyć różne infekcje. Dodawany do napojów hamuje procesy pocenia się.

Producent
Cena
Zioła

Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie była wykorzystywana przez Indian jako środek znieczulający przy bólach zębów oraz podczas wyrzynania się zębów u niemowląt.

Według literatury zielarskiej liść borówki jest uważany za dobry środek wspomagający dla osób z podwyższoną zawartością cukru we krwi...

Według literatury zielarskiej liść brzozy należy do grupy ziół "oczyszczających krew". Harmonizuje także działanie układu moczowego.

Ziele bukwicy dawniej było uważane za panaceum i bardzo je ceniono. Istniało powiedzenie świadczące o znaczeniu tej rośliny: "Sprzedaj tunikę - kup betonicę". Jak podaje literatura zielarska ziele bukwicy może przynieść wiele pożytku dla naszego organizmu.

Jak podaje literatura zielarska szyszki chmielu zawierają olejek eteryczny, kwasy goryczkowe, garbniki oraz wiele cennych flawonoidów. Szyszki chmielu mają działanie uspokajające, nasenne i łagodnie moczopędne.

Cykoria polecana jest w przypadkach zmniejszonej produkcji żółci, soku żołądkowego, przy zaburzeniach trawienia takich jakich np.: wzdęcia, odbijanie się, złe trawienie, wiatry. Ponadto przy braku apetytu. Cykoria korzystnie wpływa na trawienie i przyswajanie pokarmów.

Czystek jak podaje literatura zielarska jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacnaijących układ immunologiczny. Przeznaczenie: ziele czystka polecane jest w celu wspierania prawidłowej pracy systemu odpornościowego - posiada silne właściwości antyoksydacyjne.

Najstarsze zastosowanie kora dębu ma jako środek kąpielowy i kosmetyczny. Stosuje się ją w postaci kąpieli lub okładów przy oparzeniach, odmrożeniach, stanach zapalnych skóry oraz jako środek ściągający i gojący. Mycie głowy naparem z kory dęb wzmacnia je, przyciemnia oraz likwiduje stany zapalne.


Tradycyjnie leczono nim kurzajki i odciski. Dawniej sprawdzał się również e leczeniu grzybic skóry, łuszczycy, uszkodzeń skóry i ran. Obecnie często wchodzi w skład herbatek pozytywnie wpływających na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego.

Napar z Gojnika jest znany jako tradycyjny ziołowy napój bałkański. Roślina często nazywana jest również Szałwią Libańską lub Herbatą Górską.


Herbatka z ziela jemioły działa oczyszczająco na organizm. Literatura zielarska podaje szereg zastosowań jemioły, między innymi polecana jest przy skłonnościach do nadciśnienia...

Dawniej karczoch był znany tylko jako warzywo, a od XIV w. znano jego cenne właściwości lecznicze. Smaczna, lekko gorzka herbatka z ziela karczocha naturalnie wspiera procesy trawienne.

Według literatury zielarskiej owoc kopru włoskiego może być stosowany w zaburzeniach trawiennych, kolkach, wzdęciach, działa korzystnie na górne drogi oddechowe.

Według literatury zielarskiej korzeń kozłka lekarskiego używany jest jako środek relaksujący, uspakajający, ułatwiający zasypianie, przynoszący ulgę w stanach zdenerwowania, migrenie oraz menopauzie.

Nasze nasiona lnu pochodzą z plantacji prowadzonych w gospodarstwach ekologicznych. Według literatury zielarskiej mogą być stosowane jako środek osłaniający w przewlekłych stanach zapalnych oraz owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy.

Herbatka z kwiatu lipy to znany od wieków środek pity przy przeziębieniach i objawach im towarzyszących.

Lnica ziele pobudza perystaltykę jelit, przy czym działa lekko przeczyszczająco przyśpieszając przesuwanie mas kałowych. Zewnętrznie stosowana miejscowo na rozjaśniania przebarwień na skórze.

Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w nieżytach dróg oddechowych. Już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie uchodziła za bardzo skuteczny lek. Uważano też, że jej korzeń posiada magiczną moc. Wysoko ceniona była w medycynie chińskiej.

Właściwości lecznicze łopianu są wykorzystywane w medycynie naturalnej od lat. Zastosowanie w lecznictwie, a także w kosmetyce, znalazł zwłaszcza korzeń łopianu, który wspomaga trawienie, leczenie cukrzycy, łagodzi bóle reumatyczne.

Macierzanka jest bliską kuzynką tymianku, ale ma bardzo delikatny smak i aromat od swego kuzyna. Herbatka z macierzanki ma przyjemny smak i aromat, można ją używać również jako przyprawę.

Z liści melisy można sporządzić smaczny, naturalnie relaksujący napój.

Kwiat mniszka zarówno w postaci świeżej jak i suszonej może być dodatkiem do sałatek. Usprawnia on proces przemiany materii oraz wspomaga pracę wątroby.

Mniszek lekarski jest cenną rośliną, której liście służą do sporządzania sałatek, z kwiatów robi się smaczny miód, a korzeń służy d wyrobu kawy oraz zdrowej herbatki ziołowej.

Nagietek lekarski to jedno z najpopularniejszych ziół, które znajdują zastosowanie przy chorobach i stanach zapalnych skóry. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, rozkurczowe, jak i żółciopędnie.

Jak podaje literatura zielarska nasiona lnu są bogatym źródłem witamin z grupy B, mikroelementów, substancji śluzowych, błonnika oraz innych cennych składników.

Herbatka z pięciornika gęsiego zawiera garbniki, cenne flawonoidy, gorycze, bardzo dużo witaminy C. Według literatury zielarskiej ziele pięciornika gęsiego może być stosowane w zaburzeniach trawiennych, poprawia funkcjonowanie pracy wątroby. Wpływa korzystnie na układ trawienny, przeciwdziała wzdęciom. pomocna w zaburzeniach miesiączkowych. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych.

Podbiał liść ma pozytywny wpływ na górne i dolne drogo oddechowe. Ponadto śluz zawarty w liścia działa osłaniająco na przewód pokarmowy. Stosowany zewnętrznie pomaga w gojeniu ran.