Mąka żytnia typ 750 EKO
Mąka typ 720 powstaje z żyta pochodzącego z ekologicznej uprawy. Dzięki temu mąka żytnia ekologiczna nie traci składników odżywczych, których w zbożu jest pod dostatkiem. Mąka żytnia 720 określana również jako mąka żytnia chlebowa to źródło błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo, usprawniając procesy trawienne i ogólne działanie układu pokarmowego. Wszystko ze względu na wysoką zawartość beta - glukanów, które są odpowiedzialne za naturalną odporność. Pieczywo, którego bazą jest mąka żytnia chlebowa 720, jest zalecane cukrzykom, gdyż po jego spożyciu poziom glukozy nie wzrasta gwałtownie.
Składniki: mąka żytnia* 100%. *produkt rolnictwa ekologicznego
Masa netto: 1 kg
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Firma Dary Natury powstała w latach 90-tych, w niewielkiej, ukrytej wśród lasów wsi Koryciny, w podlaskiej gminie Grodzisk. To stąd pochodzi właściciel firmy, Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat zajmował się zbieraniem ziół i tworzeniem własnych mieszanek, ale również, co niezwykle cenne, gromadzeniem przekazów o tradycyjnym wykorzystaniu ziół. Długa historia zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, ich przetwarzania i wykorzystywania, krystalicznie czyste tereny i bujna, praktycznie dzika roślinność, czynią Podlasie sercem polskiego zielarstwa.