Soczewica zielona 0,5kg
Po soczewicę zieloną warto sięgać przez cały rok. Stanowi bogate źródło białka przyswajalnego w 85%, dlatego zalecana jest w diecie wegetarian i wegan. Trzeba jednak pamiętać, że jest to białko niepełnowartościowe, przez co soczewicę warto spożywać w połączeniu z produktami zbożowymi (np. ryżem, czy ziemniakami). Po za tym jest pokaźnym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, B9), witaminy K, oraz takich składników mineralnych jak magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, mangan oraz miedź. Soczewica w swoim składzie posiada stosunkowo mało sodu, przy dość dużym poziomie potasu, co sprawia, że jej spożycie sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jako, że soczewica jest źródłem kwasu foliowego zalecana jest dla kobiet planujących potomstwo, jak i w ciąży. Warto podkreślić również, że wspomaga walkę ze stresem i bezsennością, zapobiega skurczom mięśni, ze względu na sporą ilość magnezu. Zawiera również dużo błonnika, przez co wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.Soczewica zielona może być wykorzystywana do przygotowywania past do kanapek, farszu do pierogów, krokietów bądź służyć jako dodatek do sałatek.
soczewica zielona 100%
0,5kg
Kraj pochodzenia:
Kanada
Wartość odżywcza w 100 g
tłuszcz 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
węglowodany 29,6 g
w tym cukry 2 g
białko 25,8 g
sól 0,02 g
Wartość energetyczna 1231 kJ / 344 kcal
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Bogate źródło białka
Firma Dary Natury powstała w latach 90-tych, w niewielkiej, ukrytej wśród lasów wsi Koryciny, w podlaskiej gminie Grodzisk. To stąd pochodzi właściciel firmy, Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat zajmował się zbieraniem ziół i tworzeniem własnych mieszanek, ale również, co niezwykle cenne, gromadzeniem przekazów o tradycyjnym wykorzystaniu ziół. Długa historia zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, ich przetwarzania i wykorzystywania, krystalicznie czyste tereny i bujna, praktycznie dzika roślinność, czynią Podlasie sercem polskiego zielarstwa.