Sezam 0,25kg
Sezam biały stanowi dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B2, witaminy B3 oraz pokrywają, w 100 gramach, więcej niż połowę dziennego zapotrzebowana na witaminę B1 i B6. Choć nie znajdziemy w nich dużych ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i E, bardzo wysoka zawartość minerałów z pewnością nam to zrekompensuje. Sezam jest bowiem wspaniałym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi oraz manganu. Ponadto, sezam dostarcza znaczących ilości innych składników mineralnych – selenu oraz pewnych ilości potasu. Nasiona są bardzo dobrym źródłem białka (choć nie jest to białko pełnowartościowe) i zawierają dużo aminokwasów. Zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników, takich jak lignany, sezamol i sezaminol. Sezamol i sezaminol są antyoksydantami. Wszystkie te związki eliminują szkodliwe wolne rodniki z organizmu. Lignany mają silne właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i dodatkowo regulują gospodarkę hormonalną.Sezam może być wykorzystywany zarówno do przygotowywania deserów – stanowi np. podstawowy składnik słodkich i chrupiących sezamków oraz rozpływającej się w ustach chałwy – jak i dań wytrawnych. Sezam idealnie nadaje się np. jako składnik panierek czy domowego pieczywa, a jego prażone nasiona możemy dodawać do sałatek. Idealny dressing stanowi do nich też aromatyczny olej sezamowy. Ma on również zastosowanie w kosmetyce – idealnie nawilża i odżywia skórę.
Skład:
sezam 100%
0,25kg
Kraj pochodzenia:
Indie
Wartość odżywcza w 100 g
tłuszcz 51 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,9 g
węglowodany 4,2 g
w tym cukry 0 g
białko 26 g
sól 0,03 g
Wartość energetyczna 2504` kJ / 598 kcal
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Źródło witamin
Firma Dary Natury powstała w latach 90-tych, w niewielkiej, ukrytej wśród lasów wsi Koryciny, w podlaskiej gminie Grodzisk. To stąd pochodzi właściciel firmy, Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat zajmował się zbieraniem ziół i tworzeniem własnych mieszanek, ale również, co niezwykle cenne, gromadzeniem przekazów o tradycyjnym wykorzystaniu ziół. Długa historia zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, ich przetwarzania i wykorzystywania, krystalicznie czyste tereny i bujna, praktycznie dzika roślinność, czynią Podlasie sercem polskiego zielarstwa.