Herbatka Melisa pokrzywa liofilizowana EKO
Delikatna herbatka ekologiczna będąca połączeniem liofilizowanego ziela melisy i pokrzywy. Melisa ma delikatny, lekko cytrusowy aromat, działa odprężająco i usprawnia trawienie. Pokrzywa wpływa korzystnie na krążenie, zdrowie stawów, wspiera odporność oraz dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Herbatka wytworzona została na bazie starannie wyselekcjonowanego, poddanego liofilizacji surowca, dzięki czemu zachowała swój naturalny kolor, zapach, smak oraz większość wartości odżywczych.
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja to proces suszenia, który polega na usuwaniu wody z zamrożonego wcześniej surowca w drodze tzw. sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne dzięki czemu może być bezpiecznie przechowywany przez długi okres czasu.
Dlaczego zioła liofilizowane?
Produkty liofilizowane zachowują w 90% swój naturalny kształt, barwę i aromat. Dzięki możliwości prowadzenia procesu w niskich temperaturach, surowiec przygotowany metodą liofilizacji nie traci cennych witamin i olejków eterycznych.
Składniki: melisa* 50%, pokrzywa* 50%. *produkt rolnictwa ekologicznego
Sposób użycia: jedną wiązkę herbatki zalać wrzątkiem (0,3 – 0,5l) i pozostawić do zaparzenia na około 10-15 minut.
Masa netto: 7,5 g (5x1,5 g)
Wartości odżywcze w 100g produktuWartość energetyczna 2 kJ / 0 kcal; Tłuszcz 0 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g; Węglowodany 0,1 g; w tym cukry 0 g; Białko 0 g; Sól 0 g.
Warunki przechowywania: przechowywać w szczelnie zamkniętym, w suchym i zacienionym miejscu.
Kod EAN: 5904538030704
Firma Dary Natury powstała w latach 90-tych, w niewielkiej, ukrytej wśród lasów wsi Koryciny, w podlaskiej gminie Grodzisk. To stąd pochodzi właściciel firmy, Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat zajmował się zbieraniem ziół i tworzeniem własnych mieszanek, ale również, co niezwykle cenne, gromadzeniem przekazów o tradycyjnym wykorzystaniu ziół. Długa historia zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, ich przetwarzania i wykorzystywania, krystalicznie czyste tereny i bujna, praktycznie dzika roślinność, czynią Podlasie sercem polskiego zielarstwa.