Mąka ryżowa
Mąka ryżowa nie zawiera glutenu i jest dużo mniej kaloryczna niż mąka pszenna, co sprawia, że jest idealną opcją dla osób nie tolerujących glutenu lub będących na diecie odchudzającej. Wartości odżywcze mąki ryżowej to substancje mineralne takie jak potas, wapń, cynk, fosfor, magnez. Witaminy w mące ryżowej należą głownie do grupy B, zawarte w niej są również substancje znane jako lignany i fitoestrogeny, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, zapobiegają starzeniu się komórek i regulują gospodarkę hormonalną, pośrednio zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych. Mąki ryżowej używamy do wypiekania ciast, smażenia naleśników, robienia puddingów oraz pierogów, można również piec z niej chleb lub bułki. Dodana do sosów lub zup będzie działać zagęszczająco. Z mąki ryżowej wykonuje się papier ryżowy, popularny w kuchni azjatyckiej.
Składniki: mąka ryżowa 100%.
Masa netto: 0,5 kg
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Firma Dary Natury powstała w latach 90-tych, w niewielkiej, ukrytej wśród lasów wsi Koryciny, w podlaskiej gminie Grodzisk. To stąd pochodzi właściciel firmy, Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat zajmował się zbieraniem ziół i tworzeniem własnych mieszanek, ale również, co niezwykle cenne, gromadzeniem przekazów o tradycyjnym wykorzystaniu ziół. Długa historia zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, ich przetwarzania i wykorzystywania, krystalicznie czyste tereny i bujna, praktycznie dzika roślinność, czynią Podlasie sercem polskiego zielarstwa.