Gnojówka do warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler, burak itd. Oprócz podstawowych makroelementów takich jak N, P, K, Ca, Mg, gnojówka zawiera także: żelazo, cynk, miedź, sód i wiele innych pierwiastków. Użyźnia glebę i polepsza jej strukturę. Poprawia jakość i smak owoców i warzyw. Stymuluje wzrost i poprawia odporność roślin na choroby i szkodniki. Ożywia glebę mikrobiologicznie.
1. Wkład torby umieścić w naczyniu o pojemności ok. 10l i zalać wodą (nie chlorowaną).
2. Postawić w ciepłym miejscu.
3. Proces rozkładu przyspiesza mieszanie (1-3 razy dziennie).
4. Po ok. 2 tygodniach gnojówka jest gotowa do użycia.
5. Wkład wyjąć z naczynia i wycisnąć.
6. Rozcieńczyć wodą w stosunku 1:20.
7. Używać do podlewania roślin.
8. Resztki usunąć najlepiej na kompost.
Na 1m² stosować ok. 5 litrów gnojówki, zabieg można powtórzyć co ok. 2 tygodnie. Ta sama gnojówka rozcieńczona w stosunku 1:40 służy do ochrony roślin przed mszycami.