Trawę cytrynową używa się w kuchni południowo-azjatyckiej oraz południowo-amerykańskiej. Aromat i smak przypominający trochę cytrynę, ale bez jej kwaskowatości. Wzbogaca się nią smak zup, sałatek, napojów, deserów a nawet dań drobiowych przyprawianych curry. Suszone źdźbła trawy cytrynowej można dodać do herbaty.


Mielona żubrówka stanowi komponent wykwintnych sosów oraz marynat używanych głównie do dziczyzny, drobiu i królików.

Tymianek pomaga w trawieniu tłustych potraw, jest więc przydatnym dodatkiem do dań z baraniny, wieprzowiny, kaczki lub gęsi. Ponadto stosuje się go do produkcji likierów i syropów.

Jak opisuje literatura zielarska ziele tymianku może pomóc w trawieniu tłustych potraw. Jest przydatnym dodatkiem do wieprzowiny, baraniny, kaczki lub gęsi. Stosuje się go również do produkcji likierów i syropów.

Kompozycja przypraw doskonale nadaje się do wszystkich zup podnoszących ich walory smakowo-zapachowe.

Przyprawa wykonana na bazie dzikich ziół, doskonale nadająca się do różnego rodzaju potraw.

Warzywno - ziołowa przyprawa do potraw bez chemii.

Całe ziarenka dodaje się do marynat, szczególnie wzbogaca smak ciemnych sosów, polepsza walory smakowe kompotów i likierów.

Całe ziarenka dodaje się do marynat, szczególnie wzbogaca smak ciemnych sosów, polepsza walory smakowe kompanów i likierów.

Dodaje się to ziele do marynat, szczególnie wzbogaca smak ciemnych sosów, polepsza wlory smakowe kompotów i likierów.