Przyprawa o zapachu podobnym do kopru włoskiego i smaku pikantna - słodkawym. Anyż doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i zup owocowych, do potraw z warzyw - czerwonej kapusty, marchwi, buraków i dyni, kompotów z jabłek, gruszek, śliwek, do ciast i pieczywa.

Przyprawa o zapachu podobnym do kopru włoskiego i smaku pikantna - słodkawym.

Przyprawa o zapachu podobnym do kopru włoskiego i smaku pikantna - słodkawym.

Arcydzięgiel nazywany jest często polskim żeń-szeniem, ponieważ jego właściwości są w pewnej mierze podobne do żeń-szenia. Jak podaje literatura zielarska korzeń arcydzięgla wzmacnia odporność organizmu, reguluje trawienie i perystaltykę jelit, działa również relaksująco.

Starzenie się naszego organizmu związane jest z uszkodzeniem DNA, lipidów i białek, do czego dochodzi w związku z utlenianiem się i reakcjami rodnikowymi zachodzącymi w organizmie człowieka. Aby zdrowo wyglądać i być zdrowym, należy dostarczać swojemu organizmowi antyoksydanty. Najlepiej, byśmy spożywali je codziennie. Antyoksydanty to witaminy A, C, E oraz polifenole, inaczej nazywane bioflawonoidami.

Ashwagandha, znana także pod nazwami witania ospała, żeń-szeń indyjski, posiada właściwości adaptogenne. Pomaga utrzymać sprawność fizyczną i umysłową w przypadkach osłabienia, zmęczenia i utraty koncentracji.

Babka lancetowata była stosowana przez wiele stuleci zarówno w medycynie ludowej jak i konwencjonalnej. Herbatka z liści babki ma działanie osłaniające.

Według literatury zielarskiej liście babki były dawniej jednym z najczęściej używanych środków, szczególnie w postaci okładów. Obecnie surowiec może służyć jako środek osłaniający dla osób mających problemy z górnymi drogami oddechowymi, czy wrzodowców.

Bazylią przyprawiamy sosy do spaghetti, ryby, potrawy duszone, potrawy z grzybów, zupy, sałatki, kurczaki, potrawy z jaj i ryżu. Można ją łączyć z innymi ziołami.

Bazylią przyprawia się sosy do spaghetti, ryby, potrawy duszone, potrawy z grzybów, zupy, sałatki, kurczaki, potrawy z jaj i ryżu. Można ją łączyć z innymi ziołami.

Bazylia posiada wiele walorów smakowych i aromatycznych.



Owoc bzu czarnego służy do sporządzania zdrowych herbatek, można go dodawać do innych napojów jako środek smakowy i barwiący.

Według literatury zielarskiej korzeń biedrzeńca może działać korzystnie na górne drogi oddechowe.

Nasiona guarany wykazują działanie pobudzające. Korzeń różeńca górskiego i korzeń żeń-szenia posiadają właściwości adaptogenne – wpływają wzmacniająco na organizm, wspierają aktywność umysłową oraz pomagają przeciwdziałać zmęczeniu.

Ziela bluszczyku można używać zarówno jako przyprawy, jak i sporządzać z niego smaczny napar.

Ziele bluszczyka w postaci naparów i nalewek przywraca drożność układu oddechowego, działa ściągająco, wykrztuśnie, moczopędnie, bakterio- i grzybobójczo, przeciwbiegunkowo, oczyszczająco, odtruwająco, przeciwzapalnie i pobudza przemianę materii. Stosuje się je pomocniczo w chorobach wątroby, kamicy żółciowej, stanach zapalnych dróg żółciowych nieżytach dróg oddechowych, obejmujących zatoki i oskrzela.

Z kwiatów bławatka możemy przygotować smaczny, aromatyczny napar o głębokiej, niebieskiej barwie.

Z płatków bławatka możemy przygotować smaczny, aromatyczny, napar o głębokiej niebieskiej barwie. Świetnie sprawdza się również jako dekoracja potraw i deserów.

Według literatury herbatka ta dzięki składnikom w niej zawartym polecana jest wspomagająco przy kuracjach odchudzających. Nie powoduje ona rozwolnienia, jest w pełni bezpieczna, usprawnia procesy przemiany materii. Bogata jest w witaminy, sole mineralne oraz inne cenne składniki...

Owoc bzu i tamaryndowca malabarskiego pomagają kontrolować wagę. Owoc kopru przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Liść pokrzywy wspomaga procesy usuwania wody z organizmu.

Suszony borowik szlachetny* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego

Według literatury zielarskiej liść borówki jest uważany za dobry środek wspomagający dla osób z podwyższoną zawartością cukru we krwi...

Według literatury zielarskiej liść borówki jest uważany za dobry środek wspomagający dla osób z podwyższoną zawartością cukru we krwi...

Herbatka z owocu czernicy to od wieków znany środek na biegunki i zatrucia pokarmowe szczególnie u dzieci. Jak opisuje literatura zielarska spożywanie tych owoców może poprawić także wzrok. Herbatka może również służyć jako dodatek do innych herbat nadając im ładny rubinowy kolor oraz przyjemny smak.

Według literatury zielarskiej liść brzozy należy do grupy ziół "oczyszczających krew". Harmonizuje także działanie układu moczowego.

Według literatury zielarskiej liść brzozy należy do grupy ziół "oczyszczających krew". Harmonizuje także działanie układu moczowego.